Skal du feire morsdag og valentines?

Vasketeam foran seng med mor og far
(Last Updated On: 14. juli 2020)

Valentinsdagen, på norsk også kalt alle hjerters dag, feires hvert år 14. februar som en feiring av kjærlighet og romantikk. I Norge feires morsdag den andre søndagen i februar. I 2016 vil det si samme dag som Valentinsdagen.

Hedersdag for mødre

Morsdag er en hedersdag for mødre, som feires på varierende dato i forskjellige land. Ann Maria Reeves Jarvis, fra Appalachene i USA, var den som først fant på å ville feire morsdag. Første morsdag ble feiret offisielt 10. mai 1908 i Grafton i West Virginia etter Ann Maria Reeves Jarvis død. I 1914 erklærte daværende president Woodrow Wilson den første nasjonale morsdag.

Den første norske morsdag ble feiret i Bergen 9. februar 1919. I starten ble den arrangert av religiøse organisasjoner. Men det var Oslo-kvinnene Dorothea Schjoldager og Karen Platou som i 1918 fikk gjennomslag for å etablere morsdagen som en årlig begivenhet i Norge. Dagen har senere gått over til å bli en familiedag, der mødre oppvartes med f.eks kaffe på sengen om morgenen, blomster og kake.

Komersiell høytid

Morsdagen har etter hvert blitt en stor kommersiell høytid gjennom markedsføring av morsdagskake, morsdagsblomster og morsdagsgaver. Barnehager og skoler opprettholder tradisjonen ved å følge opp ideen om feiringen av mor. Trender viser likevel at dette er på vei ut fra skolen. Det er etterhvert blitt mange forskjellige familiesammensetninger i de tusen hjem.

Valentinsdagen

kan ha røtter i romersk feiring av gudinnen Juno, som representerte kvinner og ekteskap, og starten på Lupercaliafestivalen, en fruktbarhetsfest som begynte 15. februar. Den kristne feiringen av Valentinsdagen var opprinnelig en feiring til minne om en eller flere tidlige kristne helgener med navnet Valentin eller Valentinus.

I England utviklet dagen seg fra 1700-tallet til en anledning for å uttrykke kjærlighet gjennom gaver som blomster og konfekt samt valentinskort. I USA har kommersialiseringen av dagen kommet svært langt.

Senere har også andre kommersielle aktører og handelsstanden satset millioner for å promotere dagen og gjøre den viktig også i Norge. I 2010 hadde dagen fått en viss popularitet i befolkningen, i størst grad blant dem som levde i parforhold. Hver tredje person i et forhold sa at de skulle markere valentinsdagen. Da ved å sende sin kjæreste eller venn en hilsen, gave eller annen oppmerksomhet.

I en norsk undersøkelse fra 2015 mente 73 prosent av de spurte at dagen ikke er en viktig merkedag.

Om du skal feire morsdag eller Valentines – eller ikke – så er det uansett alltid hyggelig for mor, kjæreste eller kone/mann å bli satt pris på.

CityMaid har gavekort på vask – hvor du selv bestemmer beløpet. Vi sender deg gavekortet og faktura på e-post. (sendes virkedager mellom 8-16)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.